Nefes terapisi; stres ve depresyonu engelleme, daha kaliteli uyku sağlama, sindirim sistemini düzenleme, normal beden işlevlerine destek verme gibi çeşitli hedefler için uygulanabilen nefes egzersizlerine verilen isimdir. Uygulanan bazı nefes egzersizleri hemen etki ederken bazıları ise zaman geçtikçe devamlılığa bağlı olarak etkilerini belli eder.
Nefes egzersizlerinin merkezi sinir sistemi üzerinde de yararlı etkileri bulunur. Kişi kendini öfkeli hissettiği zaman, nefesi hızlı ve sığ olma noktasındadır. Bu, kan dolaşımına gelen oksijeni de kısıtlı hale getirir. Beyin bu durumda bedene bir risk olduğunu iletir ve beden savaş veya kaç şeklinde reaksiyon gösterir.
Nefes terapisi ya da derin ritmik nefes alma süreci kişiyi savaşma düşüncesinden çıkarıp, parasempatik olarak adlandırılan sakinleştiren sinir sistemini devreye sokar. Kişi nasıl nefes alırsa öyle yaşar ve hayatı o yönde şekillenir.
Nefes Terapisi Nasıl Yapılır ?
Yaşam kalitesine tekrar kavuşmak ve olumlu zihinsel sağlığı yaymak için, nefes terapisi önerilmektedir. İnsan nefesi, gelişmek için bedene oksijen sağlar. İnsanların fiziksel ya da bedenen stres altında olduğu durumlarda nefes alışverişi etkilidir. Nefes terapisi stresi azaltır ve bedene denge getirmeye imkan sağlar. İnsanlar nefeslerini doğru kullanmayı öğrenirse sinir sistemlerini de yönetmeye başlamış olur.
Doğru nefes çalışması, insanın kendisini sağlıklı tutmak için bedenini doğuştan gelen zekasına ulaşmanın etkili bir biçimidir. Nefes terapisi, nefesi bilinçli bir şekilde alıp vermeye yardımcı olan, binlerce yıldır devam eden bir çalışmadır ve pek çok seçenek, tarz ve tanımlama olsa da, her çeşit nefes egzersizi, gelişen akılsal, duygusal, fiziksel ve ruhsal yol ile kişisel dönüşüm imkanı tanır.
Stres Duygusu Vücutta Hangi Değişimlere Neden Olur ?
Solunuma dikkat etmek, doğru nefes tekniklerini kullanmak, genel sağlık durumu bakımından faydalıdır. Pek çok meditasyon içeriğinde bedenini rahatlamasını ve zihnin dengede olmasına olanak tanıyan nefes teknikleri barındırır. Kişinin kendi için doğru nefes tekniğini bulması ve bunu gündelik hayatının bir parçası haline getirmesi fayda sağlar. Stres ve kaygı hem bedene hem ruha zarar verir. Stres ve kaygıyı doğru yönetmek için doğru nefes alıp vermeye dikkat edilmelidir. Bu kaygı duygusu yükselince, vücutta şu değişimler gözlenmektedir;
- Kalp olağandan daha hızlı atar.
- Nefes alıp verme hızı değişir ve artar.
- Tansiyon basıncı yükselir.
- Midede ve karında ağrı, sancı ve kramplar yaşanabilir.
- Ellerde terleme ve tireme gözlemlenebilir.
- Panikleme ve nefesin kesilmesi hissi olabilir.
- Mide bulantısı ve kusma duygusu gelişir.